CRÒNICA DEL FRIDAYS DEL 26 DE FEBRER

Hola famílies!! 🌞

S’acaba el mes de febrer, i no podria haver acabat millor, la sessió de Fridays for Future va donar per molt! Primer de tot vam haver de pensar molt i esprémer el cap per endevinar un objecte, petit, lleuger, de plàstic, que sovint acaba al medi natural, especialment a les platges i al mar, i el que és pitjor a la panxa de molts animals marins. Pista a pista vam anar dient opcions fins que vam endevinar que es tractava de la palleta o la canyeta per beure.

També vam esmentar un munt d’animals marins, el Victor ens va dir el tauró, i després la resta de nens i nenes, van seguir amb la foca, el pingüí, la tortuga, el dofí, el lleó marí, fins i tot la balena blava.
Vam imaginar que si fèiem una radiografia a la panxa de 10 animals marins, almenys 9 tindrien restes de plàstics a la panxa, molts d’aquests plàstics com les canyetes els fan molt mal i es queden clavats a la gola o al seu aparell digestiu i es posen molt malalts, alguns fins i tot es poden morir.
Per sort, també tenim pensada la solució definitiva , dir PROU A LES CANYETES 🥤de plàstic i també a les d’un sol encara que siguin de paper, perquè també acaben a la panxa dels nostres amics marins. Així que a partir d’ara ho tenim clar, res de canyeta o bé fer servir les reutilitzables, com unes metàl·liques super xules que ens va ensenyar el Teo.

L’Alicia ens va presentar la Maitane, una noia científica que ha estat observant com a casa es llença molt menjar, ja que el seu pare és un gran aficionat a fer barbacoes i sempre fa moltíssim menjar. Un bon dia va descobrir que els microorganismes que fan que les sabatilles facin pudor, són els mateixos que fan que el menjar es faci malbé i ha estat
investigant fins a trobar una màquina genial, que fins i tot la volen comprar els de la NASA, per conservar els aliments dels astronautes que van a l’espai i necessiten tenir menjar guardat per molts dies. Ens va agradar molt el missatge de la Maitane, totes i tots hi tenim la capacitat d’observar el que no ens agrada i amb ajuda de la ciència, canviar i millorar el món que ens envolta.
L’Alicia ens va explicar la història d’una científica xinesa, la Wang Zhenyi (1768-1797) . Des de molt jove li agradava observar l’univers i va trobar la explicació dels eclipsis i els equinoccis, i va fer grans descobriments que van permetre fer prediccions meteorològiques.

Com que als Fridays sempre ens acompanyen persones molt observadores, vam trobar totes les accions poc sostenibles que es fan a casa mitjançant un joc interactiu. Així, vam fer com la Maitane i mirant molt bé tots els racons de la casa, vam trobar les solucions per no malbaratar l’aigua, l’energia, reduir els plàstics i reciclar correctament.
La Núria va proposar que els nens i nenes expliquessin als seus companys i companyes de l’escola les idees que havien tingut per cuidar millor el planeta i així, entre tots i totes poder fer canvis. El Bernat va explicar que ell parla d’aquestes coses amb els companys i companyes de classe, però després no sempre li fan cas i acaben fent servir palletes per prendre’s el suc al parc. Vam parlar doncs, de la importància de continuar difonent accions positives pel medi ambient i els animals, tot i que no tothom actuï bé.

Finalment vam dedicar una estoneta a llegir un conte sobre els ossos polar que va preparar la Núria i vam saber que per culpa de la contaminació, al voltant de la terra hi ha una barrera de gasos que fan l’efecte hivernacle i que no deixen sortir els rajos solars, que es queden atrapats fent que la terra s’escalfi i el pol nord s’estigui fonent. És per això, que els óssos polars s’estan quedant sense hàbitat i es troben en perill d’extinció.
La Mar i el Bernat ens van ensenyar els seus llibres on tenien molta informació d’aquests animals. El Bernat ens va explicar algunes curiositats que havia llegit sobre els óssos polars, fent-nos una pregunta: “Què tenen en comú un ós polar i un radar?”. Ens va dir que com el radar, l’ós polar pot saber la posició d’una foca a molts quilòmetres de distància, només ensumant-ne l’olor, que és un dels sentits que més desenvolupat té.

Sempre que observem un problema que no ens agrada gens, hem de pensar en les solucions, com ens ha ensenyat la Maitane. I ens ha sorgit un pla genial, el Cristian ens ha proposat una acció: redactar una carta per les principals cadenes de supermercats, explicant els problemes mediambientals que generen les palletes de plàstic i demanant-los que les deixin de vendre. Després podem fer un vídeo explicant la iniciativa.
Hem demanat voluntaris i voluntàries i hem tingut molta sort!! la Nora, l’Aina, la Mónica, el Teo, la Susana, la Mar, el Bernat, el Victor i la Merche s’han apuntat.

Com sempre per acabar la sessió hem fet girar la ruleta que dóna premis, entregant un llibre de nenes i dones científiques entre les famílies que havien contestat el qüestionari, i un lot eco entre les famílies assistents a la sessió.

Després ens hem acomiadat fins al següent Fridays, que serà el proper 19 de març. Us hi esperem a tots i a totes!.
El que més ens ha agradat és que surtin propostes entre les persones que participen, cada petita acció compta, i com diu la chef Anne-Marie Bonneau:
“No necessitem unes poques persones fent grans accions, si no milions de persones fent accions petites”.

AFA Paco Candel

You may also like...

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies